Travel ✈

Memorialul durerii – O istorie care nu se învață la școală

 

“Și veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi!“

[Ioan 8:32]

 

IMG E5506 300x196 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școalăIMG E5507 300x195 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

 

Saptamana trecuta am vizitat, pentru prima data, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetul Marmatiei. Acesta este un muzeu amplasat in cladirea restaurata a fostei inchisori comuniste, dar mai mult decat atat, este un capitol important din istoria noastra, a romanilor.

Inceputurile inchisorii dateaza din anul 1897, fiind construita de catre austro-ungari, cu ocazia aniversarii “primului mileniu maghiar”. Dupa anul 1918 este destinata a fi inchisoare de drept comun. Din anul 1949 incepe “perioada de glorie” a acestei inchisori, fiind adusi aici elevi, studenti, tarani din rezistenta maramureseana, apoi dupa 1950 fiind adusi aici peste 200 de fosti ministri, parlamentari, ziaristi, militari, episcopi, preoti, intelectuali, etc, inchisoarea devenind de maxima securitate. 53 dintre acestia au murit, fiind inmormantati in secret, in locuri inca neidentificate. Dupa 1955, inchisoarea politica Sighet redevine inchisoare de drept comun, iar in 1975 este desfiintata si se transforma incet intr-o ruina.

In 1993 Fundatia Academia Civica preia cladirea fostei inchisori si, dupa o munca titanica, pana in anul 2000 – se realizeaza ceea ce se vede astazi.

Fiecare celula a devenit o mica sala de muzeu, purtand un nume distinct si sunt prezentate cronologic toate temele represiunii comuniste, ale distrugerii constiintei, ale distrugerii intelectualitatii si inlocuirea lor cu “avantajele“ oranduirii comuniste totalitariste.

 

Cateva exemple de sali din muzeu:

 • Sala hartilor este prima sala de informare
 • Represiunea asupra bisericii
 • Securitatea intre 1948 – 1989
 • Munca fortata
 • Comunizarea armatei, politiei, justitiei
 • Tarile Europei de Est intre 1945-1989
 • Deportarea in Baragan
 • Rezistenta anticomunista in munti
 • Celula neagra (de pedeapsa)
 • Regimul penitenciar
 • Viata cotidiana in communism
 • Celula in care a murit Iuliu Maniu
 • Celula in care a murit Gheorghe Bratianu

 

Acestea sunt doar cateva dintre salile (fostele celule) de aici, fiecare fiind plina de exponate, materiale, documente reprezentative.

Daca nu ati mai vazut de mult aspecte cotidiene ale vietii in communism: uniforme de pionieri, soimi ai patriei, celebrele sticle de lapte sau de sifon, canistrele de benzina, magnetofoane, pagini din ziarele Scanteia si Scanteia Tineretului, aici le gasiti. De asemenea puteti vedea instrumente de tortura ale securitatii, obiecte personale ale detinutilor, haine ale detinutilor, paturi, lanturi, zabrele.

In curtea din spate este construit un fel de mausoleum, un spatiu de reculegere si rugaciune in memoria victimelor comunismului. De altfel, pe toti peretii ce inconjoara acest spatiu, sunt inscriptionate numele tuturor celor ce au murit in inchisori, lagare, sau deportari. Tot aici, in curtea din spate, se afla Cortegiul Sacrificatilor, un ansamblu statuar impresionant.

De acest Memorial apartine si Cimitirul Saracilor, aflat la iesirea din Sighet spre Sapanta, unde au fost inmormantati in gropi anonime detinutii politici, printre care Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu.

 

Nu a fost ca o vizita la un muzeu oarecare. Trecand dintr-o sala in alta si analizand cu atentie fiecare element, ma incarcam tot mai mult de emotie si revolta, de sentimentul ca o multime de oameni au fost chinuiti si omorati in aceasta inchisoare rece si cruda, luptand impotriva sistemului corupt de atunci, care i-a privat de libertate, de dreptul la exprimare si opinie. Ei au fost oamenii care si-au dorit libertatea pe care noi o avem astazi, au luptat pentru ea, si-au sacrificat familiile si propriile vieti, pentru a schimba felul murdar si lispit de scrupule in care erau tratati de condurece.

Acum, noi ne bucuram de libertate datorita acestor oameni care au dat tot pentru a avea aceste drepturi (normale, am zice noi azi), insa au murit cu dezamagirea ca nu le-au primit niciodata.

Respect si multumire tuturor celor sacrificati.

 

Pe canalul meu de youtube gasiti un video realizat pe parcursul vizitei la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetul Marmatiei.

Youtube: Click ➡ Anca Miclea

 

memorialul durerii ancamiclea 1 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

memorialul durerii ancamiclea 3 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

memorialul durerii ancamiclea 4 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

memorialul durerii ancamiclea 2 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

memorialul durerii ancamiclea 5 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

 

 

Va multumesc!

logo anca 1 150x150 - Memorialul durerii - O istorie care nu se învață la școală

Share


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *