Travel ✈

10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Cati dintre voi nu ati vizionat (cand erati mici sau poate acum) desenele cu printesa Sisi? Eu m-am uitat si m-am indragostit inca de pe atunci de acest palat impunator si tot ce-l inconjoara.
Am avut ocazia sa il vizitez, realizand pe aceasta cale un scurt tur al exteriorului Palatului Schonbrunn care va asteapta pe youtube sa il urmariti.

Youtube: [CLICK]  ➡ Turul Palatului Schonbrunn

 

Chiar si intr-un oras splendid din punct de vedere arhitectural cum este Viena, Palatul Schonbrunn reuseste sa iasa in evidenta fara nici un fel de efort. Nu e ceva surprinzator, avand in vedere ca aceasta proprietate, palat de vara al dinastiei habsburgilor, a fost proiectat sa fie un rival de temut pentru Castelul Versailles. A fost creat cu aroganta coplesitoare a unui imperiu de success, conceput ca un trofeu. Nu a fost pentru nimeni o mirare faptul ca familia regala avea o slabiciune pentru aceasta proprietate, petrecandu-si cea mai mare buna parte a anului aici.

In prezent, Palatul Schonbrunn este inclus in Patrimoniul Cultural UNESCO. El reuseste sa mentina un echilibru perfect intre calitatea sa ca punct de reper al culturii vieneze si popas turistic vibrant. Nu toata lumea realizeaza importanta acestui loc si posibilitatile pe care el le ofera. Ajungi sa-ti petreceti intreaga zi acolo si abia reusiti sa-l vezi pe tot. Pentru acei dintre voi care va planificati o excursie in Austria sau sunteti deja pe drum spre Viena, nu ratati o vizita la Schonbrunn. Nu veti regreta, sigur.

Va prezint in continuare 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn:

 

Turul Palatului

O plimbare de-a lungul holurilor si camerelor sale luxoase, vizionarea operelor pretioase de arta pe care le detine palatul si istoria pe care o inspira acest loc, sunt marturii evidente ale extravagantei habsburgilor. Pentru cei pasionati de istorie, o sa va placa in mod special sa vedeti camerele unde au locuit Imparatul Franz Joseph si sotia sa Elisabeth (Sisi), precum si camerele care pastreaza ceva din caracterul special al Mariei Theresa. In fiecare camera exista mobilierul si operele de arta autentice din acea perioada. In plus, au fost deschise pentru public numeroase camere de oaspeti si saloane pentru receptii, precum si o minunata galerie decorata in stil rococo. Pentru efectul dat de stralucirea orbitoare si diafana, acest tur este obligatoriu.

palat ancamiclea 1 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

palat ancamiclea 2 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Parcul Palatului

Pe langa palatul impunator, si parcul acestuia este un exemplu de extravaganta. Numeroase pasaje si alei va duc in toate directiile, purtandu-va in inima padurii, pe langa arbori sculptati si alte elemente specifice naturii. In ciuda aglomeratiei, intotdeauna gasiti un loc linistit unde puteti sa va odihniti sub frunzele fosnitoare ale copacilor.

palat ancamiclea 11 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Fantanile si accentele locului

Va puteti imagina un parc care inconjoara un palat care sa nu aiba macar un singur element impunator si stralucitor? Locurile acestea sunt accesorizate cu ruine romane si statui ale unor zeitati grecesti si romane. Tot ce este afara este opulent, ca si interiorul. Cel mai elaborat element specific al acestui parc este maiestuoasa Fantana a lui Neptun, asezata la poalele dealului, fata in fata cu palatul. Este o creatie care il infatiseaza pe Neptun in carul sau din scoici, inconjurat de nimfe si de Thetis, zeita marilor. In jurul lor sunt sculptate in piatra alba, creaturi mitologice ciudate, dar impunatoare.

palat ancamiclea 12 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Palm House (Sera palmierilor)

Aceasta dateaza inca din anul 1880 si este una dintre ultimele gradini de acest fel din Europa. A fost proiectata pentru a crea un mediu prielnic pentru cresterea plantelor si a ierburilor rare si exotice din toata lumea. Sera este compusa din 3 pavilioane, fiecare destinat unui anumit ecosistem: climat temperat, tropical si rece.

palat ancamiclea 4 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

palat ancamiclea 5 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Gloriette

Splendida lucrare arhitecturala Gloriette, sta infipta pe varful dealului, oferind o priveliste minunata asupra palatului si imprejurimilor sale. Construita in anul 1775, Gloriette a fost un loc de popas pentru oaspetii de la palat. In zilele noastre a fost reconditionata, aici aflandu-se acum o cafenea care permite vizitatorilor sa se bucure de privelistea uluitoare oferita de aceasta locatie.

palat ancamiclea 13 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Plimbarea cu trasura

La Palatul Schonbrunn e usor sa devii nostalgic si sa aluneci in visare, imaginandu-ti ce fel de viata trebuie sa fi avut habsburgii. Desi acel stil de viata  nu mai exista, au fost totusi pastrate marturii din acele vremuri. Una dintre ele este plimbarea cu trasura trasa de cai. Nu poate fi nimic mai romantic decat sa stati confortabil in cabrioleta si sa admirati privelistea, in zgomotul pe care il fac copitele cailor pe aleile pietruite, asa cum facea candva Maria Theresa.

palat ancamiclea 6 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Muzeul trasurilor

Garantat acesta nu este un obiectiv de vizitat pentru toata lumea. Dar pasionatii de masini si copiii se vor indragosti pe loc de acest muzeu neconventional. Aflat in incinta vechii scoli de calarie, Muzeul Trasurilor (Wagenburg) expune o selectie de trasuri imperial. Exponatele variaza de la diligente imperiale frumos ornamentate, trasuri miniaturale, pana la o masina care a fost folosita pentru a-l duce pe ultimul imparat in exil in anul 1920.

palat ancamiclea 7 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Orchestra Palatului

Orangeria de la Palatul Schonbrunn a fost construita pentru a adaposti portocali si lamai (si alte plante) pe timpul iernii. Curand insa a devenit un popular loc de desfasurare al multor festivitati de la palat. Acesta este, de exemplu, locul unde au fost interpretate lucrarile muzicale ale lui Mozart. Astazi, talentata orchestra a palatului, interpreteaza multe opere apartinand faimosului compozitor austriac. Daca va place muzica, acesta este un eveniment pe care cu siguranta il veti indragi. Biletele se epuizeaza in numai cateva ore asa ca singura modalitate prin care va puteti procura unul este sa-l rezervati din timp.

palat ancamiclea 8 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

Gradina zoologica a Palatului

Va asteptati poate la o gradina zoologica mica, ceva creat ca un moft al regalitatii. In schimb, imensa Tiergarten e un loc unde petreci ore bune. Construita in anul 1750 pe locul unei gradini zoologice mai mici, aceasta are ca scop acomodarea unei mari varietati de animale, de la ursi polari si panda, pana la rinoceri si tigri, toate speciile fiind adapostite aici in concordanta cu mediul din care provin.

palat ancamiclea 9 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

palat ancamiclea 10 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

 

O masa regala

In aceasta zona sunt multe locuri unde se poate servi o masa buna, de la retaurantele din zona Gloriette pana la cafenelele din apropierea palatului, fiecare dintre acestea oferind antidotul perfect in caz de epuizare. Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie, sariti peste masa si opriti-va la Court Bakery (Brutaria Curtii) si faceti-va niste provizii de strudel vienez.

 

 

Va multumesc!

logo anca 1 150x150 - 10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Palatul Schonbrunn

Share


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *